Wanneer is een energielabel voor utiliteitsgebouwen nu écht verplicht? Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of bouw van het utiliteitsgebouw. Dit label geeft aan in hoeverre het pand energiezuinig is. Hoe hoger het label, hoe lager het energieverbruik in het gebouw waarbij dit loopt van A++++ tot G. Label G is het minst energiezuinig en label A++++ is het zuinigste gebouw. Het kunnen overleggen van een geldig energielabel is niets nieuws. Het is namelijk al sinds 2015 verplicht voor de utiliteitbouw. Beschik je niet over een geldig label? Dan kan je een boete opgelegd krijgen.
Het aanvragen van een energielabel voor utiliteit gaat anders dan bij particulieren. Je kunt zelf geen energielabel online aanvragen. De aanvraag hiervoor verloopt namelijk altijd via een BRL9500 gecertificeerde inspecteur. Ben jij eigenaar van een pand, een projectontwikkelaar of bouwbedrijf? Zet onze gecertificeerde inspecteurs dan direct aan het werk.
Energielabel voor utiliteitsgebouwen
De verplichting om een energielabel te hebben voor utiliteitsgebouwen is niet nieuw. Al sinds 2008 is het namelijk verplicht om bestaande utiliteitsgebouwen te voorzien van een geldig label. Sinds januari 2015 is een energielabel ook verplicht bij de verkoop of verhuur van nieuwbouwprojecten. Beschikt jouw gebouw nog niet over een energielabel? Dan loop je kans om een boete te krijgen. Verder biedt het label inzicht in waar de energiebesparingen zitten in het gebouw. Een beperking van het energieverbruik kan zorgen voor lagere exploitatiekosten en een hogere prijs bij de verkoop. Utiliteitsgebouwen met de volgende functie moeten sowieso worden voorzien van een label:
- Kantoren
- Bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
- Ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
- Hotels, pensions, cafés, restaurants
- Sporthallen, stadions, zwembaden
- Winkels, supermarketing, showrooms etc
Hoe kun je een energielabel aanvragen?
Het aanvragen van een energielabel voor utiliteitsgebouwen is niet zo eenvoudig als voor particulieren. De registratie van energie labels verloopt namelijk anders dan bij woningen. Als eigenaar van een gebouw ontvang je geen voorlopig label en kun je deze helaas ook niet online omzetten naar een definitief label. Je zult een gespecialiseerd bedrijf moeten inschakelen die gecertificeerd is om dergelijke energie labels te verstrekken. Deze partij registreert het uiteindelijke label en inspecteert en controleert jouw pand op diverse punten. Sta je op het punt om jouw gebouw te verkopen of verhuren? Dan helpen wij je in 3 stappen naar een geldig energielabel!
1) Opname op locatie
2) vaststellen energielabel
3) Energielabel laten registreren bij het RVO
Energielabel zichtbaar ophangen
Diverse utliteitsgebouwen zijn verplicht om het energielabel zichtbaar op te hangen. Denk hierbij aan utliteitsgebouwen van de overheid en gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn. Bij publiekelijk toegankelijke kantoren gaat het om gebouwen waar vaker publiek komt (vaker dan incidenteel). Enkele voorbeelden van publiekelijke gebouwen zijn:
- Ziekenhuizen en scholen
- Winkels en supermarkten
- Restaurants en schouwburgen
- Banken en hotels
Minimale eisen voor utiliteitsgebouwen vanaf 2023
Kantoorpanden zijn utiliteitsgebouwen. Naast de verplichting om het pand te voorzien van een geldig energielabel, dient het kantoorpand in 2023 ook minimaal te voldoen aan de normen van energielabel C. Geldt dat voor ieder kantoor? Nee, alleen voor kantoren die groter zijn dan 100m2. Bent u na het behalen van energielabel C al klaar voor de toekomst? Nee helaas. Ook na 2023 gaat de strijd van de overheid door tegen het terugdringen van het energiegebruik. De rijksoverheid streeft naar een energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. Let op: dit geldt dus ook voor bestaande bouw! Er zijn momenteel diverse financiële regelingen die u als ondernemer hierbij kunnen helpen. Wilt u weten hoe uw pand ervoor staat? Vraag dan een energielabel utiliteit aan en weet direct waar voor u verbeterpunten zitten!