Energielabel VerplichtIs een energielabel verplicht of niet? Wat veel pandeigenaren niet weten is dat een bedrijfspand al sinds 2008 moet beschikken over een energielabel. Hier werd echter niet op gehandhaafd, waardoor de kans op een boete bijzonder klein was bij de verkoop of verhuur van een pand. Sinds 2015 is een energielabel voor bedrijfspanden echt verplicht. Er wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport streng gecontroleerd of er een label aanwezig is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je als eigenaar direct een boete verwachten. Wil je dit voorkomen? Vraag dan eenvoudig je energielabel aan en ontvang deze gegarandeerd binnen een week!Energielabel verplicht voor elk pand?

Niet elk pand heeft de verplichting om een energielabel te hebben. Gebouwen welke buiten deze regelgeving vallen zijn:

  • Een werkplaats of gebouw wat uitsluitend gebruikt wordt als opslagruimte;
  • Panden met een religieuze bestemming;
  • Een monumentaal pand wat gebruikt wordt als bedrijfsruimte.

Ook hoef je niet direct een energielabel aan te vragen als het pand voor 2015 is verhuurd. Totdat het huurcontract verloopt kun je gewoon blijven verhuren zonder energielabel. Ga je het pand opnieuw verhuren of zelfs verkopen? Dan moet je alsnog een energielabel aanvragen.

In alle andere gevallen is een energielabel dus wel verplicht. Denk hierbij aan:
  • Kantoorpanden;
  • Winkels en Showrooms;
  • Horeca panden;
  • Bedrijfsunit die niet alleen gebruikt wordt als magazijn of werkplaats;
  • Bedrijfspanden gebruikt voor gezondheidszorg;
  • Overheidsgebouwen, Gemeentehuizen, Stadskantoren.


Waarom is een energielabel verplicht?

Het merendeel van onze energie verbruiken we in gebouwen. Om het energieverbruik te verminderen heeft de Europese Unie de EPDB (Richtlijn energieprestatie gebouwen) opgesteld. Dit is vervolgens doorvertaald in de Nederlandse regelgeving.

Een gunstig energielabel heeft tegenwoordig ook invloed op de waarde van een pand. Hierdoor worden eigenaren gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het energielabel staat welke maatregelen je kunt nemen om het pand energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan het isoleren van het dak of het plaatsen van dubbel glas. Voor bedrijfspanden groter dan 100m2 geldt bovendien een extra verplichting. Deze panden moeten in januari 2023 minimaal voldoen aan de eisen van energielabel C. Wil je weten welk label jouw pand heeft? Vraag dan direct een energielabel aan!