Energielabel Bedrijfspand Verplicht?


Een energielabel voor een zakelijk pand aanvragen is helaas niet zo eenvoudig. In tegenstelling tot een particulier kun je als eigenaar van een zakelijk pand niet zelf eenvoudig een label aanvragen. Om een energielabel te ontvangen ben je aangewezen tot een BRL 9500 gecertificeerde inspecteur. Bij energielabelbinneneenweek.nl zijn we BRL 9500 gecertificeerd dus kunnen we je helpen met jouw aanvraag.

Wat niet veel mensen weten is dat het energielabel voor een bedrijfspand al sinds 2015 verplicht is. Met dit label geef je aan hoe energiezuinig het bedrijfspand is. Hoe minder energie het pand verbruikt, hoe hoger het energielabel (van label G tot A). Ben jij eigenaar van een pand en ben je van plan om dit binnenkort te gaan verhuren of verkopen? Vraag dan nú een energielabel aan. Als bij de verkoop of verhuur blijkt dat het pand niet beschikt over een geldig energielabel, dan riskeer je een boete. Deze boete kan zelfs oplopen tot ruim 20.000 euro. Bovendien ben je na afgifte van het label ook weer voor 10 jaar klaar. Het label is namelijk 10 jaar geldig in Nederland.

Energielabel al langer verplicht

Wat veel ondernemers niet weten, is dat een energielabel bij verkoop of verhuur van een bedrijfspand al verplicht is sinds januari 2015. Bij zowel verkoop als verhuur dien je als eigenaar een geldig energielabel te kunnen overleggen. De reden hiervan is dat Nederland de uitstoot en energieverspilling wil verminderen. Bij de berekening van de waarde van een gebouw wordt de energiezuinigheid zelfs meegenomen in de waardering. Voor de volgende type gebouwen is een energielabel standaard verplicht: Kantoorpanden, Winkels en Showrooms, Horeca panden, Bedrijfsunit die niet alleen gebruikt wordt als magazijn of werkplaats, Bedrijfspanden gebruikt voor gezondheidszorg, Overheidsgebouwen, Gemeentehuizen, Stadskantoren.

Er zijn ook een aantal gebouwen waarvoor een energielabel niet verplicht is:

  • Bedrijfspanden die monument zijn;
  • Kerken of andere panden met religieuze bestemming;
  • Panden die uitsluitend voor opslag of werkplaats worden gebruikt.

Wat kost een energielabel voor een bedrijfspand?

Bij Energielabelbinneneenweek.nl werken we met vaste lage prijzen. Deze prijzen zijn all-in tarieven waardoor je achteraf nooit meer geconfronteerd zult worden met extra kosten. Wel zo eerlijk! Hoe groter het pand, hoe hoger de kosten voor het aanvragen van jouw energielabel. We maken daarbij onderscheid tussen de volgende pakketten:
0 tot 250m2 - 360 euro
250m2 tot 500m2 - 425 euro
500m2 tot 1000m2 - 550 euro
1000m2 tot 2000m2 - 635 euro
Groter dan 2000m2 - Prijs op aanvraag

Boete bij het ontbreken van een energielabel op bedrijfspand

Al voor 2015 was het verplicht om een bedrijfspand te voorzien van een geldig energielabel. Het risico op een boete was echter klein, omdat de verkopende partij alsnog de kans kreeg een energielabel aan te schaffen. Boetes werden alleen opgelegd als er na meerdere waarschuwingen geen energielabel aanwezig was. De controle wordt echter steeds strenger. Als blijkt dat er bij de verkoop of verhuur geen energielabel aanwezig is, dan is de kans op een boete veel groter. De boete kan oplopen tot € 20.250,- voor bedrijven. Voor personen kan deze boete oplopen tot € 405,- Zonde als je nagaat dat het eenvoudig is om een energielabel aan te vragen. Hoe je dit doet lees je hieronder.

Het Energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Als bedrijf ontvang je geen voorlopig label, dus zul je zelf aan de slag moeten. Het energielabel aanvragen voor een bedrijfspand is eenvoudig bij energielabelbinneneenweek.nl. Volgt het stappenplan en jij beschikt binnen 1 week over het label:
1) Selecteer het juiste label en voer je gegevens in;
2) We plannen samen een datum voor de opname op locatie;
3) Voor de opname stuur je ons plattegronden, gevel- en installatietekeningen;
4) Uitvoering opname op locatie;
5) Opstellen van energielabel;
6) Je ontvangt het energielabel en we kunnen dit afmelden bij het RVO!