Nut van een Energielabel
18 september 2018PLAN-B Energierapport
22 juli 2020Een geharmoniseerde rekenmethodiek voor energielabels, de NTA 8800
“Ik heb een biogasinstallatie aangeschaft telt deze mee?,” “Ik heb mijn nieuwe kantoorpand Breeam excellent gebouwd, nu is het toch label A?,” “Deze Quooker is toch warmtapwater?.”
In de huidige rekenmethode is er nog geen ruimte voor zo veel verschillende opties. Er wordt vaak uitgegaan van een conservatieve aanname en standaard gebruikersgedrag. Kijkend naar informatie en rekenmethodes zijn er verschillen tussen oude bebouwing, nieuwe bebouwing woningen en bedrijfspanden. Van nieuwe bebouwing is vaak alles bekend tot in detail, bij oude bebouwing zijn veel dingen juist moeilijk te bepalen.. Hoe wordt dit opgelost?
Vanaf 1 januari 2020 zullen alle energie prestatie adviseurs moeten gaan werken met een nieuwe rekenstandaard, de NTA(Nederlands Technische Afspraak) 8800. Deze vervangt meerdere oude berekeningen voor een meer geharmoniseerde methode; één methode die ingezet kan worden voor alle gebouwtypen.
Deze nieuwe berekenmethodiek gaat toegepast worden op zowel bestaande-als nieuwbouwpanden en voor woningbouw en utiliteit. Hij zal gedetailleerder zijn met meer opties voor energiebesparende middelen. Denk hierbij aan, het gebruik van de zonwering per maand, biomassa installaties, PVT (zonnecollectoren en -panelen in één) en bijvoorbeeld hoe de ventilatiestromen werken binnen een gebouw.
Daarnaast komt er ook een nieuwe eenheid: Wat nu een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) en EI-indicator is wordt straks kWh/m2/j. Hiermee is straks óók de Nederlandse rekenmethode aangesloten op de Europese normering.
Dit betekent dat we allemaal de studieboeken weer in moeten in 2019 en vanaf januari 2020 aan een nieuwe start beginnen.
Wij, Energielabelbinneneenweek hebben hem al binnen, dus tijd om te leren!